Thursday, March 30, 2017

Kawan Baik

Assalamualaikum

Saya cuba untuk tak nak cerita pasal kisah ni. Tapi hari ini saya rasa saya kena cerita. Sebab saya sangat sedih. 

Macam ni cerita :

Puasa tahun lepas, kami (kawan2 baik saya) ada buat buka puasa ramai2. Bertempat di rumah saya. So kawan saya nama ABC ni datang dengan DEF. Ada seorang lelaki dengan diorang nama GHI. So saya pun tanya sapa GHI ni. ABC kate ni adik saudara dia, kena tinggal dengan kawan kat bustop so diorang bawak sekali. DEF pun mengiyakan cerita tu dan saya pun percaya. Ye la kawan baik kot. Takkanlah kawan baik kita nak tipu kan? 

Baru baru ni DEF jemput dia nak kahwin. So bila tanya siapa bakal suami. Jawapan dia, kau dah pernah jumpa. Rupanya GHI yang kononnya adik saudara ABC tu bakal suami dia. Dan GHI ni bukan adik saudara ABC pun. So kes kena tipu dengan kawan baik sendiri. 

Bersungguh eh nak menipu sampai sanggup perah otak nak creat cerita dan nampakkan cerita tu logik. Yang lagi best bila kau tipu kawan yang kau kata kawan baik kau. Kawan kau ni kemain percaya kau sebab kau kawan baik dia kononnya. So, boleh nilai sendiri la. 

Yang geram tu, effort nak menipu tu. Kawan baik kot. Tak luak pun kalau kau cerita benda betul. Sanggup menipu eh. So, thats it la kan. Saya memang serik dengan orang yang macam ni. Allah tunjuk sorang2 punya perangai. 

Tak perlu menipu, kawan. Kalau kau jujur dan ikhlas berkawan, kau akan rasa bersalah bila menipu. Apa rasa bila kau tengok muka orang yang tipu eh? Rasa suka sebab berjaya buat orang percaya cerita kau? Perlu diraikan? Hebat. Moga kau bahagia dengan perangai kau yang terbaik ni. 

Kesimpulannya, 

Makanya saya salah selama ini. 

Till then, 
Assalamualaikum

Tuesday, March 28, 2017

Bercerita

Assalamualaikum. 

Kadang kadang kita rasa nak bercerita, meluahkan perasaan yang tengah berperang dalam hati. Tapi bila fikir balik, bila kita semakin bercerita, kita semakin geram dan marah. End up, rasa marah yang hanya 10% pada mulanya akan berkembang menjadi 80% atau 90% mungkin akibat luahan tersebut. Sebab? Orang yang mendengar luahan akan menyokong kita untuk luahan tersebut. Saya tak cakap mereka ni batu api. Tapi bila kita dengar luahan orang yang sedang marah, of course kita try nak pujuk orang tu dengan menyokong apa yang mereka cakap, walaupun benda tu tak betul. 

Tapi bagi saya, bila saya marah, saya hanya perlu orang dengar sahaja. Cukup. Sebab bila orang tu menyokong saya, saya akan jadi sangat teruk sebab luahan saya tu bukan selalunya yang elok. Ye la, perasaan marah kan dari syaitan. So, bila kita marah, orang pulak sokong, kita rasa lagi marah. Sampai terbawa bawa dalam kehidupan. 

Tapi orang yang mendengar pulak tak perlu mencurah minyak tanah ke api. Maksudnya, bila saya tak pilih untuk bercerita, janganlah pulak bertanya, okay ke si bla bla, tak ada apa2 terjadi ke bla bla. I mean, bila saya tak mulakan, tak perlu tanya. Huhuhuhu. Sebab benda tu tak baik. 

Harap lepas ni, bila saya marah, saya akan ajar diri untuk bersabar dan cuba lupakan. Biar Allah yang balas. 

Till then, 
Assalamualaikum. 

Monday, March 27, 2017

Its Not Easy But Worth It

Assalamualaikum

Kemain panjang tajuk entry. Minggu lepas baru lah catch up balik study yang dah lama ditinggalkan. Saya kena paksakan diri. Sebab apa?

Saya baru dapat email dari ACCA mengatakan yang kalau saya tak pass paper P3 sebelum September 2018, result paper P1 saya akan di"waive" kan. Aje gile. Paper P1 tu sampai 4 kali saya ambil. Diulangi 4 kali. Takkan nak hilangkan gitu je. So, saya mesti lulus paper P3 tahun ni. Moga Allah beri kekuatan untuk saya. 

Bulan March memang saya sangat la tak study. Mood takde. Tak sihat pulak. Bulan Jan & Feb cover 7 chapter. Last week baru masuk chapter 8. Peh. Patutnya saya kena habis semua chapter by end of March. So saya target by this week, saya kena habis buat notes untuk semua chapter. 

Then, nak start hafal dan nak buat past year. 

Betul lah, kita hanya merancang, Allah yang menentukan. 

Till then, 
Assalamualaikum

Friday, March 24, 2017

Happy Birthday to me

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. 24.03.2017. Genaplah usia saya 30 tahun.

Selamat Ulangtahun sayang, Kini kau bersayap pergilah terbang, Rentaslah langit cita citamu, Harap nanti kita kan bertemu,

Setiap kali birthday akan ada rasa sebak sayu bila dengar lagu ni. Lagu ni popular masa 2009 macam tu. Saya suka sangat lagu ni. Sekarang bila dengar lagu ni, saya teringat arwah Harun. Allah. Tak tertanggung sedih bila arwah Harun pergi lepas 2 minggu birthday saya, 7 tahun lepas. 

Masih terngiang ngiang ucapan hari lahir yang dia ucapkan pada 31 March 2010. 

Dia : Sorry kak, aku punya line hp kena barred. Ni baru hidup semula. Aku nak ucapkan Selamat Hari Jadi. 
Saya : Kau ni saje taw... dik, aku dah dapat kerja.. 
Dia : Bagus kak.. senang kau lepas ni.. kak, aku baru tahu aku rabun, aku baru tempah spek..
Saya : Laa ye ke. Sama ngan aku la lepas ni pakai spek.. 

Antara butir bicara di hari hari terakhir bersama dia. Resit spek mata dia ada dalam wallet dia masa kami terima masa jenazah dia tuba. Allah. Aku sebak. 

Bulan March dan April bulan yang bercampur baur perasaan. 

Moga yang baik baik sahaja akan mengiringi hari hari mendatang saya. 

Al Fatihah untuk Arwah Harun. 

Till then, 

Assalamualaikum

Wednesday, March 22, 2017

Kalau Dah Nama Budak Akaun

Assalamualaikum.

Semalam finally bertukar chapter untuk paper P3. Serius chapter yang sebelum ni memang sangat mengantuk. Sampai masa buat notes tu rasa cam apa yg aku merepek tulis ni. Pakej mengantuk masa buat notes. So I took almost 1 month for that boring Chapter. Then semalam saya masuk Financial Analysis. OMG I felt in love with the chapter. Kira cost, profit, decision, ratio. OMG this is really my chapter. Rasa semangat lain macam semalam study. 

Paper P3 kan tajuknya Business Analysis. So Financial Analysis one of the chapter. Kalau dah nama budak akaun kan. Memang pantang jumpa nombor. Rasa suka tahap nak peluk chapter tu. Hover sangattttt. 

Doakan saya untuk pass this paper ok! I can do it!

Till then, 

Assalamualaikum

Tuesday, March 21, 2017

Happy Birthday My Dear Blog

Assalamualaikum

HAPPY BIRTHDAY MY DEAR BLOG!

Awal awal dulu nama blog ni HOPE IS HARAPAN. Memang tuan blog pun selalu je la berharap. Sampai kesudah. Hahaha. Blog ni dulu sangat meriah, in fact saya dapat beberapa kawan baru masa aktif dengan blog yang kami masih contact thru FB lagi sampai sekarang. Masa 2009 tu saje je menulis sebab nak hilangkan bosan, then tetibe jadi rajin pulak. Lagipun dulu kat Friendster pun dah start ada blog. 

Sekarang? Blog ni pun dah tukar nama. Semua dah berubah. Hampir semua entry sebelum 2013 sudah saya Revert to Draft. Kenapa? Tak semua benda kita nak kongsi. Ada benda yang kita nak simpan untuk kita sahaja. So, sekarang blog ni hanya jadi blog yang pengunjungnya hanya saya. Cukuplah. Kalau ada yang tersinggah blog ni, jemputlah baca apa adanya. 

Saya sangat suka baca blog orang. Antara yang wajib saya baca ialah Redmummy sebab suka tengok dia jadi Supermak dan yang paling kagum dia didik anak lelaki dia untuk buat kerja rumah. Perghhh. Saya salute KakRed. 

Then, saya suka baca blog Diana Ishak, NeenaAnuar, Ceeramoon, Sepet Noh, Kathyjem, Cik Apple, Irine Nadia dan ramai lagi. 

Till then, 
Assalamualikum

Friday, March 17, 2017

Masuk Ward

Assalamualaikum. 

Omg dah 10 hari tak update. Last week hari Selasa saya ambil Neb. Esoknya, pagi2 saya dah terpacak kat Johor nak mintak sign. Tapi dada rasa tak best sangat. Memang sejak Sabtu dah rasa demam on off. Tekak sakit dan selsema. Malam pulak mesti menggigil sejuk. Kemuncak hari Rabu tu surrender amek Neb 2 kali dan injection Hydrocort. MO dah suruh masuk ward. Saya kata taknak sebab ok lagi. Then lepas 4 jam kena turun lagi ambil Neb. Iolss kan kerja kat hospital. Lepas 4 jam tu irama dalam nafas tak kurang. So saya sendiri minta masuk ward sebab setiap 4 jam kena amek Neb. Penat la. Husband amek half day. So, check in la saya. 

Neb memang setiap 3 jam. Ya ampun. Nak tidur je kena kejut. Dah la saya penakut nak tidur. Memang husband teman. Tapi dia sedap berdengkur je. Saya terkulat kulat nak tidur. Last sekali pakai neb pukul 5am, saya tidur masa amek neb. Lantak la hai. hahahaa. 

Esoknya saya minta discaj. Haha suka suki je mintak. Lagipun Jumaat tu husband nak pergi Gambang so nak kemas baju dia. 

Yang tak best, saya baru tahu saya ada Diabetes. Faktor keturunan dan saiz badan. I tell you ubat dia punye efek pening muntah sampai sekarang ok. Doctor kata amek masa 2 minggu untuk serasi. OMG. Serius pening dan nak muntah lepas makan ubat. Tapi ubat tu bertindak balas bagus dengan saya. Bacaan gula dalam darah dah stabil. Phewww. 

So, please la jaga kesihatan. Bila dah sakit ni, semua pun tak boleh makan. Stress sangat. Nak makan nasi kena fikir banyak kali. Sedih ye jugak. 

Till then, 

Assalamualaikum

Sunday, March 05, 2017

Kamu

Assalamualaikum

Saya sebenarnya tak faham dengan manusia yang sentiasa mencari pasal dengan kami. Tak boleh tengok kami bahagia. Tak boleh nak terima yang kami ni bahagia. Ada sahaja cakap2 belakang yang tak sedap. 

Untuk mereka2 yang pernah tulis kat FB meroyan pasal saya dan husband, dan juga yang buat cerpen, acah2 macam bagus tapi sebenarnya nak kutuk orang, SAYA TAK MAAFKAN KALIAN. 

Diulangi. 

SAYA TAK MAAFKAN KAMU DAN KAMU.

Kamu tak pernah minta maaf dan saya tak pernah redha untuk apa yang kamu tulis. Konon2 tulis kat FB nak raih simpati. Acah2 nak cakap kamu tu mangsa. Padahal cerita sebenar? Saya, husband dan kamu sahaja yang tahu. Tapi kamu? Play victim. 

Kamu yang acah2 menulis cerpen pasal anak yang tak kenang budi lepas berkahwin. Apa kamu fikir kamu baik sangat. Apa kamu ingat saya tak pernah dengar rintihan orang lain tentang kamu. Bila hidup terasa diri sangat baik, bagus dan sempurna, orang lain semua kamu fikir jahat. Kamu belum minta maaf. Sedangkan kalau kamu minta maaf pun, saya kena fikir banyak kali untuk maafkan, apatah lagi kamu yang tak pernah minta maaf. 

Setiap apa yang mereka tulis tentang saya dan suami, saya printscreen. Mungkin saya akan frame kan. Biar bila diorang datang rumah saya, biar diorang boleh nilai betapa buruknya perangai masing masing. Matang itu bukan diukur dari berapa umur mereka. 

Till then, 

Assalamualaikum

Nikmat

Assalamualaikum

Hari ini Allah tarik nikmat deria rasa saya. Tak boleh bau apa pun. Tak rasa apa pun. Apa yang saya makan, lalu je kat tekak tanpa rasa. Sakit tekak dan selsema yang sangat mencabar. Mungkin penat sangat. Mungkin. 

Rabu, 1 March saya ke KL ada training. Gerak pukul 4am. Sampai JB semula pukul 5.30pm. Jumaat, 3 March pun saya ke KL lagi. Kali ini untuk dapatkan tandatangan untuk audited report. Kali ni gerak lambat. Dalam pukul 10am. Sampai pukul 2.30am. Sebab hujan dan kereta banyak. Lepas dapat sign, makan dan terus balik JB. Sampai rumah pukul 9pm. 

Memang dah plan nak balik kampung suami Jumaat malam. Tapi sebab saya sampai lewat, so kita gerak esok. Sabtu tu pukul 9.30am dah gerak. Hujan lagi. Kereta banyak. Pukul 11.30am baru sampai. Lepas setel urusan, sampai rumah mertua pukul 3pm. Terus tertidur. Bangun2 sebab mak mertua tengah tumis rendang. Pergh. Makan. Tapau. Lepas maghrib balik. 

Dan, hari ini, saya di ofis. Berbekal botol air 1.5liter. Bertahan untuk tak jumpa doktor. Sampai pukul 5pm, dah rasa seram sejuk terus jumpa doktor. Dapat ubat. Demam sikit, tekak bengkak dan selsema. (Almaklum ofis dalam hospital, anytime boleh jumpa doktor kihkihkih).

Sekarang tengah fikir nak makan apa sebab nikmat makan memang dah hilang sementara. 

Oh lupa, hari ini boss baru masuk. So far Alhamdulillah. 

Till then, 

Assalamualaikum

Monday, February 27, 2017

TTC

Assalamualaikum. 

Apa itu TTC? 

Trying To Conceive. 

Dengan bahasa mudah, cuba untuk mendapatkan zuriat. Saya dah kahwin hampir 2 tahun. Dan masih belum ada rezeki nak dapat baby. Jangan tanya la saya nak baby ke tak. Of course saya sangatlah nak baby. 

Dah setahun lepas saya buat pembedahan untuk cyst. Tahun 2017 kami cuba untuk usaha. Sebab lepas operation tu saya kena ambil Lucrin yang buat saya tak period selama 6 bulan. So, tahun ni period pon dah cantik. Dah boleh kira waktu subur semua. So, lets focus. 

Walaupun perasaan saya sangat lah berharap kami akan dikurniakan baby, tetapi saya akan pastikan itu tidak akan mengganggu kehidupan kami. Maksudnya, kami akan usaha tapi kami akan serahkan segalanya kepada ALLAH. Saya taknak stress. Saya taknak sedih. Saya nak positif. 

Doakan kami. 

Till then, 
Assalamualaikum.

Tak Busy pon

Assalamualaikum

Selepas 20 hari baru nak update. Kerja tak busy pon. Plus saya akan dapat boss baru. Selama hampir 3 tahun ni saya jadi boss dalam department, so lepas ni saya adalah secondliner boss sahaja. Bukanlah turun pangkat. Cuma additional title. Gitu. What a relief. Sepanjang 3 tahun ni, memang sangat mencabar. Nak uruskan staff yang perangai sangat la whatever. Perangai yang tak matang. Nak tahan diri dari menjadi tak matang pon satu hal. Phew. Husband siap cakap, lepas ni dah takde la orang call pukul 2,3 pagi. Dah jadi routine kena oncall 24 hours. Hahaha. 

Saya busy dengan kehidupan. Sekarang kan ada 2 keluarga. Nak jaga hati 2 keluarga ni cabaran dia besar sikit. Nak cakap "TAK" or "TAK BOLEH" pun nak fikir banyak kali. Tapi mak ayah dan mak abah ok je. Yang tak ok orang lain. Nanti kalau lama sikit tak balik, mula lah keluar cerpen konon2 anak tak kenang mak bapak. Anak yang dah kawen dengan perempuan kaya yang lebihkan family mertua. Eh, macam2. So, sebelum beliau tulis novel, baik lah kami layankan je semua orang. Tapi kan, saya pulak yang rasa nak buat cerpen, Bersih itu sebahagian dari Iman, jagalah kebersihan, biar pemalas jangan pengotor, hati jangan hitam sangat, nak bela haiwan sila la jaga kebersihan. Eh banyak je yang saya boleh cerpenkan. Tapi saya bukan beliau. So, itu lah beza saya dan beliau. 

Cukuplah update setakat ini. 

Till then,
Assalamualaikum.

Monday, February 06, 2017

Yaya's E-day

Assalamualaikum

Alhamdulillah, satu satunya adik perempuan saya, Yaya dah selamat bertunang. Lama gile dia kawan dengan Aaron ni. Dari tingkatan 1 katenyee. Dulu ingat lagi, saya dan arwah Harun, kemain nak kongkong Yaya ni. Siap patahkan simkad la, sembunyikan handphone. Baru Tingkatan 1 dah ada pakwe bagai. Mana boleh. Sebagai abang dan kakak yang acah2 tegas, teruk gak si Aaron tu kena marah. Haha. Tapi dah jodohkan. Yaya pun dah ada kerja yang stabil. 

So Sabtu lepas berlangsunglah majlis pertunangan mereka. Sumpah penat wei. Dah la buat kat rumah Pulai yang 2 tingkat itu. Turun naik tangga tu macam hobi gitu. Nak tercabut betis ok. 

Moga dipermudah urusan. 

The big day is around the corner. InsyaAllah. 

Till then, 

Assalamualaikum

Friday, February 03, 2017

Account?

Assalamualaikum

Bersiaran kembali di bulan February. Audit dah habis. No issue. No adjustment. No drama. Hahaha. Compare to last year audit, full with drama. Auditor suruh kira balik loan repayment, nangis2 sebab stress dan bengang dengan auditor. Tahun ni, auditor agak baik. Tegas memang tegas tapi dia boleh dengar point kita. Plus, tahun lepas punya kesilapan, semua saya dah rectify dan make sure semua tak akan berulang. Plus my staffs yang sangat cemerlang. 

Talking about auditor, this year is the 3rd time saya deal dengan auditor. Saya join in 2014 when they just finish their audit. 3rd time means 3rd year. 3 tahun dah wei kat sini. Tak rasa macam 3 tahun sebab hospital yang saya kerja ni antara hospital yang baru buka. So, kalau dalam meeting, still rasa diri ini kerdil kalau nak dibandingkan dengan hospital2 besar lain. Tapi in terms of experience, Alhamdulillah, I managed to learn and still learning. Accounting world is changing, we have to adapt with the changes. 

In total, saya dah bekerja lebih kurang 7 tahun. Dalam bidang Audit & Accounting. Best ke? If you ask me, I will answer, YES!

Accounting is not just dealing with numbers. You will deal with strategy, planning, governance and ethics. And the most important thing is trustworthy - AMANAH. You are dealing with other's money like RM million, man.

So, adik2 yang nak ambil account. Dont worry walau masa form 4 n form 5 account ni dalam aliran sastera. Sastera ke sains, bukan penentu kejayaan kita. Next entry, saya akan cerita macamana saya boleh pilih accounting filed. 

Till then, 

Assalamualaikum

Friday, January 27, 2017

Cerita Buka Puasa

Assalamualaikum.

Alhamdulillah semalam berjaya puasa. Tanpa pening. Siap aktif bagai. Hari pertama aritu puasa tu nubgkin sebab dah lama tak puasa. Tak pernah tak cukup makan. Sekali tiba2 puasa. Tu yang badan terkejut. Hahaha. 

Semalam balik kerja pukul 6pm. Terus bersilat masak. Siap sup sayur, siakap goreng, telur dadar. 


Buka puasa seorang sebab suami balik pukul 8pm. 

So ada lagi 4 hari nak ganti. Next week kita sambung lagi. 

Yang lagi best, berat saya turun 4kg lepas puasa 2 hari. Hahaha sukaaaaa. 

Till then, 

Asalamualaikum

Thursday, January 26, 2017

Cerita Audit 2016

Assalamualaikum

Auditor masih ada harini. Tapi petang ni diorang dah balik. Sepatutnya esok. Tapi sebab dah banyak siap. Selasa haritu ada Exit Meeting. Macam biasa bila dah nak habis audit, akan ada exit meeting untuk update Director dan Boss tentang isu audit. 

Masa dalam meeting tu, depan Director, Puan Auditor puji saya, 

"Puan Aminah has done a good job, she managed to ensure no issue at all and all possible issue has been communicate earlier with me"

Saya macam tak tahu nak muka macam mana. Malu taw. Blushing gitu. Pastu Puan Auditor cakap lagi, 

"Her team also very fast. We request documents, within 1 hour can get all the requested document. They will ensure we did not have free time"

Masa ni exec2 saya kembang senyum simpul. Yes. I have to recognised their effort. We stay from 10pm, 31 Dec to 12.30am, 1 January. Bila auditor minta barang, masing2 macam lipas kudung. Sampai duduk kat lantai untuk cari barang. Turun naik cari dokumen. Marveles sangat. 

Apa yang saya boleh cakap, saya takkan dapat result macam ni kalau saya takde team yang hebat macam mereka. Saya harap mereka akan sentiasa support saya. 

Masa nak balik, my CEO cakap, 

"I'm proud of you and your team. Bukan senang suditor nak puji. Depan director somemore"

Kami senyum je. Director pun dah approved untuk kami makan2 best lepas audit.

Till then, 

Assalamualaikum.

Puasa Ganti

Assalamualaikum

Haa.. baru nak ganti puasa kisahnya. Dari sehari ke sehari nak mengganti puasa. Tapi tak tunaikan pon. Semalam memang dah tekad kena puasa. Hari Selasa petang balik kerja awal sebab auditor balik awal. So teringin naw nak makan Prosperity Burger. Maka menyinggah drive thru la. Setel makan pukul 6.00pm. Terus tak makan apa2 sampai la esok paginya yang katanya puasa. 

Semalam sampai pukul 1pm, masih cargas lagi. Boleh jerit2 lagi. Masa lunch, siap tidur siap ada mimpi ok. Bangun tidur terus kepala senoneng yang amat. Lepas solat pon masih pening. Tapi dah janji dengan suami hari ini nak masak sebab dah sebulan tak masak. So balik kerja sharp kul 5pm terus ke KipMart. Siakap seekor RM10, beli 2 ekor. Beli kobis, brokoli dan cauliflower. Tapi mmg pening sangat. Balik rumah terus muntah. Konfem la angin. Tapi gagah kan badan nak masak. 

Nasib baik siakap dah siap siang tinggal cuci je. Terus buat Siakap Stim Halia. Campak2 je dalam pemanggang ajaib. Pastu tutup. Masak nasi. Potong kobis siapkan rencah kobis. Setelkan sayur. Pukul 6.30pm dah setel. Tapi kepala masih berat. Masa buka buat air barli panas. Tengah makan pun pening. Dasyat sangat ni. 

Hari ini puasa lagi. Dah bertekad taknak tidur masa lunch. Balik nak masak Siakap Goreng dan Sup Sayur. Moga berjaya!

Till then,
Assalamualaikum

Wednesday, January 18, 2017

Nuffnang

Assalamualaikum

Finally, dah register Nuffnang properly. Sebenarnya Nuffnang yang dulu ada lagi. Tapi macam nak kumpul semangat baru. So, kita register baru. Saje je register. I bukan blogger jutawan. Traffic blog pon kosong je. Zaman Nuffnang dah lama berlalu. Zaman dimana saya akan update blog berdasarkan isu semasa. Sebab ahkak dah nak masuk 30 tahun ni. Dengan kerjaya lagi. Study. Suami. Keluarga. 

Tapi motif sangat semangat pasang iklan Nuffnang. Haha. Saje suka2. Boleh trace berapa ramai tengok blog dan pakai keyword apa. Hahaha. Itu je. Kalau ada la. 

Dulu ada la 2 kali dapat cheque Nuffnang. Genap RM50 je terus cash kan. 

Sekarang? Hahahaa. 

Ok selamat membaca kepada yang baru membaca. Hehe. 

Blog Lama

Assalamualaikum

Bila baca balik entry2 yang saya da revert to draft kan, ada satu perasaan rindu nak macam dulu. Semua gambar pun nak upload. Tapi sebanarnya gambar yang kita upload akan tersimpan dekat google. Mula2 saya tak tahu. Tapi bila kat phone mesti ada satu folder Blog dand alam tu semua gambar2 yang pernah di upload ke blog dan da jadi draft balik. Masa baru kahwin dulu, saya pakai phone yang mak hadiahkan masa 2012. Hadiah sebab baru putus cinta. Konon2 mak nak pujuk. So mendapatlah Samsung Note 2 Pink Edition. Masa lepas kahwin, tengok2 gambar kat Gallery. Bila masuk kat Blog punya folder, kan dah kata ada gambar2 masa upload kat blog. Masa dulu2 kan saya sangat manggatal upload gambar dengan "ex". Acah acah suwiiit kengkonon. Suami tanya siapa ni. Saya explain la. Suami kata kalau boleh delete. So kami pun sama2 cuba untuk delete. Puas godeh2. Tak bolehhh. Pastu. Minggu depan, phone tu terus rosak. On 20 saat restart balik, on 20 saat, restart balik sampai bateri habis. Nampak tak, bila suami tak redha terus rosak. Tak yah delete. Rosak terus. Hahaha. Padan muka. 

Then terus beli Samsung J7. Masa tu baru keluar. Rm1000. Dalam masa yang sama Yaya pun beli phone apa ntah. So, dia bagi mak pakai Note 3 dia. Malangnya, Note 3 ni tak de multiple simkad. Mak punya internet n phone lain2 nombor. Dah ditakdirkan pulak, Samsung J7 ni ada multiple simkad. Makanya, tukar la suka sama suka. 

Tapi still bila kita sync dengan akaun google, akan ada folder gambar blog tu. Gua dah cuak. Kang terkena sumpahan suami lagi. So, godeh2 kat google macamana nak buang folder tu. Still tak settle. 

Then, ada satu hari, nak upload gambar kat blog, terperasan ada satu tab pic from blog. Bila klik. Yezzar itu la folder yang menggangu gugat kehidupan saya. Bila cari semula dan terus delete permanently. Yezzar. Bila sync balik phone. Hilanglah semua folder. Bangga kembang2 hidung tunjuk kat suami. Kihkihkih. 

Begitula ceritanya. Blogging ni best. Tempat simpan kenangan. Tapi tak semua kenangan tu kita nak ingat. Ada yang kita nak totally lupakan. So, lepas ni kena be carefull. 

Ok itu je nak cerita. 

Till then, 
Assalamualaikum. 

Tuesday, January 17, 2017

Nak Kurus

Assalamualaikum

Sokmo la nak kurus tapi baru lepas makan mee rebus. Budak budak Finance ni pun sejak saya join sini kira2 dalam 2 tahun lepas, kemain nak kurus sama2 dengan saya. Tapi sampai sekarang. Gitu je la. 

Saya siap beli penimbang kat Lazada nak bagi motivasi. Last2, berat tak turun, benda tu yang rosak. Mana tak, satu hari sampai 10 kali timbang. Asal lalu je timbang. Penimbang tu pon dah tak larat. 

Kadang2 makan pon, tak nak makan nasi. Tapi belum pukul 3pm dah lapar masing2. Cissss. 

Ni tadi Iza senyap je, Kak Lela pun tegur kenapa Iza senyap. Iza jawab,

Saya senyap sebab saya kurus. 

Saya yang dalam bilik ni terus jerit, 

Abestu, kalau gemuk je ke yang suka bising2.

Iza jawab, 

Ha tu CikMin menjerit tu. 

Adoi, diorang ni kalau sehari tak kenakan orang memang tak boleh. Tapi time kerja, masing2 fokus. 

Alhamdulillah, staff2 yang saya ada sekarang memang sangat menyokong saya. Memang ada hikmah. Hikmah masa saya teruk dikenakan oleh staff lama. 

Till then, 

Assalamualaikum

Monday, January 16, 2017

Finally

Assalamualaikum

Finally saya telah lulus paper P1 ACCA. Allahuakbar. Alhamdulillah. 

Saya start ambil paper ni December 2013. Masa tu dapat 37 markah. Tak sedih sangat pun sebab memang expect sebab study biasa2 je. 

Then ambil la paper June 2014. Masa ni baru settle down dengan tempat kerja baru. So agak kelam kabut jugak. Dapat markah 41. Masa ni dah sedih sebab dah 2 kali ambil kot. 

Then lamaaaaa tak ambil sebab tengah fokus karier kengkonon. Then ACCA buat exam setiap March dan September. Tetibe 2016 semangat nak amek ACCA balik. After 2 years. So register awal dalam bulan March 2016 lepas audited report settle. So pergi la ambil exam kat UTM September 2016. Kali ni memang study all out. Sebab ada sorang kawan saya nama Siti Noor Atiqa, bagi pinjam buku dari P1 sampai P5. Memang siap buat notes. Tapi Allah belum nak bagi rezeki lulus. Dapat markah 44. Masa ni memang sedih. Dah nak give up. 

Memang tak plan ambil paper apa lepas tu. Sebab nak audit lagi. Then sorang kawan ni nama die Ummul Syafiqah, dia kata sementara masih fresh, better ambil exam December 2016. Saya pun tetiba dapat semangat. Memang study sungguh2. Siap ada soalan yang saya spot keluar. Dan Alhamdulillah. Saya dapat 58 markah. Terima kasih Allah. 

ACCA ni mengajar saya erti jangan putus asa. Saya susah nak gagal masa sekolah sampai universiti. Bukanlah pandai sangat tapi, memang gagal tu saya cuba elakkan. Tapi bila ACCA ni, dia macam sentiasa cabar saya. Setiap kali result markah saya naik dan lebih baik dari yang sebelum nya. Dia cabar saya untuk saya fikir, makin lama saya study, makin bagus knowledge saya. Cuma rezeki Allah belum nak bagi. 

Saya memang tak amik class. Saya memang tak de masa. Serius. So saya belajar sendiri. Mungkin itu yang perlu dibaiki. 

Kesimpulannya. Never ever ever give up. Saya ada lagi 4 paper lagi. Saya harap sangat sekali attempt sahaja. 

p/s : Suami nak hadiahkan meja study. Alhamdulillah suami memang penyokong setia. 

Tuesday, January 10, 2017

Anak

Assalamualaikum. 

Tiba tiba tajuk Anak. Semalam baca kat FB yang viral pasal pil nak gugurkan baby. Baby siap keluar dengan sempurna. Allah. Aku ni, terlalu nak anak tapi Allah belum bagi lagi rezeki tu, tapi orang lain senang senang buang macam tu. Mana la perikemanusiaan. Aku nak sangat ada baby. Moga Allah permudahkan. 

Till then, 
Assalamualaikum

Life

Assalamualaikum

Aku rasa memang kerjaya aku ni macam takde life sangat. Pergi kerja balik kerja. Ada je pergi jalan jalan tapi macam tak sempat pulak nak menulis. Bila baca blog orang lain, rasa teruja bila mereka update kehidupan mereka. Aku cam, pergh banyak masa dia nak update eh. Aku ni balik kerja je penat macam nak erk. Kagum. Bila baca entry lama lama (yang da revert ke draft) rasa macam suatu masa dahulu aku adalah blogger yang rajin. Sebulan 30 entry dalam tangan. Tapi sekarang. Satu entry sebulan pun dah kira bagus. Hahaha. 

Okay. Sekarang ni baru habis closing account. Closing yang mencengkam jiwa. Esok ada IMS Audit. Minggu depan PWC Audit. Hahaha. Penuh dengan audit. 

Tadi macam banyak idea. Tiba tiba jadi blanks plak. Haha. 

Till then, 

Assalamualaikum.