Monday, August 07, 2017

Day 7 : Ujian

Assalamualaikum. 

Day 7 in Kuala Lumpur. One week done. Baru nak start minggu baru, tapi kena MC. Hari Jumaat dah start selsema. Ingatkan selsema biasa. Hari Sabtu ada hospital visit. Half day je. Balik tu pergi Sogo. Saje la jalan jalan. Balik dari Sogo, rasa tak selesa. Mula batuk. Dada dah sempit. Tapi tak wheezing (bunyi nafas orang asthma). Hari Ahad hari cuti, patutnya plan nak ke KLCC jalan jalan. Tapi rasa tak best. So, layan movie. Pukul 3pm dah tekad nak ke KPJ Sentosa yang hanya walking distance. Ada dalam 300meter. Sebab tak nak sakit esok. 

Sampai je memang takde orang. MO (Medical Officer) yang attend tu nampak garang. Dia dengar nafas, dia kata tak lah terus sangat. Memang tak teruk. Sebab saya ni semput dari umur 2 tahun, so tanda tanda nak semput memang saya tahu. So, amek la neb. Lepas neb, rasa okay sikiiit. So jumpa balik MO tu. Dia siap cakap macam ni. 

Awak ni overweight, ashthma, diabetic. Awak memang tak de plan nak diet ke. Memang nak macam ni selamanya?

Saya diam dan senyum sahaja. Kalaulah dia tahu usaha saya nak diey. Kalau lah die tahu. Takpe la. Keluar dari bilik tu, nurse ni cakap. Ni MO locum so dia ni Cardiologist (Pakar Jantung), so dia concern. I know this nurse nak pujuk. Sebab agak harsh jugak ayat tu tadi. Tapi saya okay je. So ambil ubat dan balik. 

Malam tu saya dah start batuk yang teruk. Saya tak boleh buat apa apa. Seba tak selesa. Tidur pun asyik bangun je. Last2 pukul 6am saya mandi, siap dengan uniform kerja, lepas solat saya jalan kaki ke KPJ Sentosa tu semula. Saya tekad je. Gelap lagi. Tapi saya tak tahan. Bukan taknak suruh kawan teman tapi semua pun tak bawak kereta. So, saya jalan sambil doa takde apa2 jadi. 

Selamat sampai. Jumpa MO perempuan. Dia check. Dia kata bukan setakat wheezing yang kuat tapi saluran pernafasan saya sangat ketat. See. Saya dah cakap saya memang akan semput. So ambil neb 2 kali. Injection Hydrocort. Dapat ubat steroid dan inhaler "Flutiform". Inhaler ni memang best sebab bila pakai saya kurang kena attack. 

So jumpa MO tu semula, dia buat ujian pernafasan yang kena hembus hembus tu. So saya score 125. Kalau normal dalam 300. So masih tak okay. Dia nak bagi saya MC 3 hari. Tapi saya kata saya rasa ok nak pergi kelas. Sebab duduk je. Then MO tu kata, awak akan menggigil so awak kena rehat. Ok. 1 hari je MC. 

So end up. Saya dalam bilik hotel. Baru lepas minum Nescaffe. Sebab tak nak asyik tidur. I am waiting my friend balik. Dah siap iron semua baju untuk minggu ni. Tak sabar nak balik jumpa hubby. 

Saya selalu doa supaya Allah permudahkan urusan saya. Sebab saya tahu ujian itu kifarah dosa. Saya minta Allah permudahkan urusan saya dan bukan hapuskan ujian saya. 

Ujian : Sakit
Dipermudahkan : Hotel hanya walking distance dengan hospital, staff hospital, selamat sampai hospital walaupun tengah semput. 

Alhamdulillah. 

p/s : Ada kene mengena ke semput dengan rindu husband. Hehehe.. Tanya jeeee.

Wednesday, August 02, 2017

Day 2 : Positif

Assalamualaikum.

Day 2 sudah disini. Kelas pertama bermula. Memang tak kenal sesiapa. Barulah nak kenal. Kursus ni dia ajar macam mana nak come out with strategic idea yang akan menaikkan profit tapi mengurangkan kos. Yang best nya dalam kelas ni bukan yang kerja Finance je ada tapi Nurse, Marketing, IT dan department lain pon join. Bak kata fasi, kursus ni untuk melahirkan future leader dalam company ni. Positif sangat. Walaupun rata rata yang pergi semua pun terpaksa. Hahahaha. 

Saya? Saya memang nak jadi positif sahaja. Saya nak tengok positif side sahaja. Saya nak tengok apa yang baik baik sahaja. Bila pergi kursus ni, at least saya dapat berehat dari masuk ofis. Sebelum ni sibuk sangat nak cuti. Ha ni Allah bagi cuti sekali. Saya taknak semak kan otak dengan benda2 yang belum jadi. Taknak overthinking. Rugi. 
 

Moga Allah permudahkan segalanya. 

p/s : Dah rindu suami. Allah ='(

Day 1 : Dari JB ke KL

Assalamualaikum.

Alhamdulillah selamat sampai di KL. Packing barang untuk 11 hari adalah sangat memeningkan. Nasib baik tahu awal. Sempat listkan barang. Make sure sangat2 takde yang tertinggal. So far, masih okay. 

Malam sebelum bertolak, suami hantar saya ke rumah mak saya sebab esok dia kerja. Sedih woo nak tinggal suami. Sebelum tu pergi beli tiket kat Larkin. Dah bertukar banyak sangat Larkin wei. Hampir sesat. Nasib baik decide nak beli tiket awal. Kalau tak, dengan beg berbondol bondol, harus lah gelabah. So naik bas Maju pukul 9.30am. 

Esok pagi mak ayah hantar ke Larkin. Pukul 8am dah gerak. Tak suka kelam kabut. Walaupun dari luar bas Maju tu nampak macam tak meyakinkan, sampai juga ke TBS pukul 2pm. Semua dipermudahkan. Sampai TBS terus ambil teksi ke Hotel. Tak sabar nak check in sebab badan sangat penat mengangkut beg yang berat. Pinggang sakit gila. Konon2 berangan nak ke Sogo nak cari sehelai dua tudung kan. Memang tak la. Penat ya ampun. Pukul 3pm dah gigil lapar. So, turun lah cari makan. Kalau tak de kedai bukak memang akan makan maggi. Nasib baik kedai Thai feveret tu bukak. Tapau siap2 makan dalam bilik. Heaven. Konon2 tak nak makan malam. Sekali roomate pun sampai. Ajak makan malam. Hahaha terpaksa la teman. Hahahahha mihun tomyam jugak la terpaksa punya pasal. 

Kursus kali ni memang totally tak kenal sesiapa. Semua pun baru nak kenal. So, memang kena independent la. 

Till then, 
Assalamualaikum. 

Friday, July 28, 2017

Kembali

Assalamualaikum. 

Fuh fuh tiup sawang. Hahaha. Makin pemalas nak tulis. Tapi ada je benda nak tulis. Nak kata busy, memang lah busy tapi still masih ok. Last entry cerita pergi Langkawi. 3 bulan lepas. Puasa dan raya langsung tak tulis. 

I will going to Leadership Program sponsor by my Company. Sementara orang nak sponsor, meh la kita pergi. Even the course take 26 days to complete and its base in Kuala Lumpur. KL guys. KL. I will be permanently stay at KL for 11 days in row, then back JB for attachment for 2 weeks and final presentation 1 week back in KL. Yeah. 

Benda yang paling merisaukan ialah kat mana nak basuh baju. Bila dah tahu ada Laundry, fikir pulak how much time it will take for one session plus dryer session. So unnecessary stress kan? Inilah Aminah. Suka fikir terlampau panjang. Then fikir pulak kalau semput mcm mana. Tapi nasib baik ada hospital memang nearby hotel. Then fikir pulak pasal mana nak dapat air mineral. Sebab saya perlu minum 2 liter sehari untuk memastikan proses pembuangan lancar. Susah betul suka overthinking. 

Apa apa pun, saya bersyukur ada suami yang sentiasa support saya. First time berjauhan more than 3 days. May Allah ease everything. I also changed my ACCA Sept exam session to December session. I failed in June session and plan nak ambil Sept session supaya apa yang saya study on June still melekat on Sept. Then have to change to Dec. My bff said "Kalau Allah izinkan ilmu tu untuk melekat, amek exam lagi 3 tahun pun kau masih ingat". Thanks Farah. 

Semoga Allah permudahkan urusan saya. 

Till then, 
Assalamualaikum. 



Tuesday, May 09, 2017

Langkawi : Day 1

Assalamualaikum. 

Alhamdulillah, coming back from my best ever holiday with my husband. Our first trip together with flight and husband's first ever experience with flight. We stayed for 4 days and 3 nights. All planning is done by me, of course. From the flight arrangement, hotel, place to visit, car rental, place to eat, all done by me. Nampak macam Queen Control kan. Hahaha. Apa nak buat, budget mesti kena ikut. Husband plak on je. We start with the budget, seorang kena spend berapa RM. Then baru kita matchkan budget dengan kehendak. Well sayang, you married with an Accountant yang nak ambil exam P3 Business Study kan. So haruslah percutian pon kena ada strategi. 

Sebelum gerak, kami dah create group wasap yang ada kami berdua je. Dengan tajuk "Perbelanjaan". Kami kena berjanji untuk declare setiap perbelanjaan kami kat sana, walaupun 20 sen. Kami pun setuju yang hanya seorang sahaja yang akan pegang cash. Senang nak monitor. Of course husband yang jadi banker. Kalau bini nya memang sokmo tak ingat beli apa. Hikhikhik

Day 1, 15 April 2017

Disebabkan saya ada meeting on 13 & 14 April kat KL. So saya sampai rumah pukul 12 tengah malam. Almaklum hari Jumaat dan jammed memang tak dapat dipisahkan. Tapi saya memang dah siap packing baju 2 minggu sebelum lagi. So tinggal nak masukkan apa2 yang patut je. Flight pukul 6.30am 15 April. Kami decide untuk tak tidur sebab kalau tidur, kebarangkalian untuk tak bangun adalah tinggi. Kita tidur kat Langkawi je nanti. hahahaha. So pukul 2.30am kami gerak dari rumah, park kereta kat rumah mak, ayah hantar ke airport. Masa ni dah tersengguk sengguk mengantuk. Sampai airport pukul 3.30am. Ada 3 jam lagi wooo. So, kite self check in dulu dan kami tunggu la sampai kaunter check in bag bukak, Then, kami pun tunggu untuk berlepas. 

So sampai KL pukul 7.00am. Cari breakfast sebab kelaparan plus mengantuk. Husband tanya pegawai kat KLIA tu kami kat gate mana. Dia jawab A2. Oklah dah tahu gate senang. Sebab KLIA besar gilos. Semput kalau salah gate. So makan lah di Marrybrown sebab itu kedai pertama yang kami jumpa. Lepak makan sebab next flight pukul 9.30am. Then kami pon bergerak ke gate A2. Tapi nasib baik saya tertoleh dekat skrin yang tunjuk information tu. Rupanya kami kat Gate B2. Sambil berbual dengan husband, mana satu yang betul ni. Tiba2 ada sorang brother ni tanya, "Langkawi ke? Dalam boarding pass ni tulis A2". Haa sudah. Nak iku mana ni. Kami pun decide ikut skrin tu. So kami ke B2. Memang sah kami kat situ. Tapi mata memang asyik tengok skrin takut tetibe tukar ke kan. Masa tunggu nak berlepas macam2 ragam saya nampak. Ada yang terlepas flight. Ada yang dah lambat pun masih lenggang kangkung. Oh ya, saya pilih MAS sebab walaupun kene transit KLIA, tapi kami tak payah nak amek luggage n check in semula. Semua dah diuruskan. Masa dalam flight dari KLIA ke Langkawi tu memang membuta je la. 55 minit kan. 

So sampai la kami di Langkawi, terus call kereta sewa yang kami dah tempah. Myvi Auto RM180 untuk 4 hari 3 malam. Tunggu la sekejap. Then brother kereta sampai. Dia kata Myvi rosak, so diorang bagi Honda City. Ko raseee. Seram lah nak bawak kereta mahal ni. Sebelum gerak, husband check kereta, make sure apa2 yang tak ok dia dah tahu. Minyak kereta memang dah berkelip. On waze, waze tak nak berfungsi. Frust sangat. Stress. Then husband kata cuba jangan stress, kita follow je papan tanda. Ok bang. Nak cari petrol pump dulu. Jumpa pump nama Buraq Oil. Macam pelik. So kami isi RM50 dulu. Then mencari hotel. Dah berpusing pusing jumpa Malibest Resort. Tapi..... jeng jeng jeng

Bangunan tu under construction. Dah sudah. So, try call receptionist. Adik tu kata tu bangunan baru kak. Kami belakang sikit. Nak parking mana ni. Adik tu kata kat Pantai Cenang ni, hanya boleh parking belah kanan je. Kalau belah kiri kena saman. Nasib baik ada parking. So parking lah kat situ. Sampai dalam pukul 11.30. Check in pukul 3pm. Aduhhhh kena tunggu plak. Mata dah rabakkk. Ikut plan, lepas check in kami nak ke Island Hopping. Tapi tak sempat la. So cari makan area situ je. Jalan kaki. Ada kedai makan ala2 Thai yang buka 24 jam berdekatan dengan hotel. Harga pon ok la. Nama kedai tu tak ingat tapi dia dekat dengan AB Motel. Lepas makan try check in, nasib baik boleh. Makanya, laki bini membuta sampai pukul 6pm. Tak tidur malam kan. So, mendapatlah. Bangun2 je lapar semula. Adoi. On the way g makan, tanya pakej Island Hopping. RM30 seorang, ada transport, 9am - 1pm. Kami ambil pakej tu. Sambil nak g makan, lalu kat kereta sebab nak check. Paranoid betul. Dah siap makan, beli air mineral kat 7e. RM4.40 sebotol 1.5liter. Giler. So, balik, berehat sebab esok nak bangun pagi. 

Bersambung.....

Thursday, March 30, 2017

Kawan Baik

Assalamualaikum

Saya cuba untuk tak nak cerita pasal kisah ni. Tapi hari ini saya rasa saya kena cerita. Sebab saya sangat sedih. 

Macam ni cerita :

Puasa tahun lepas, kami (kawan2 baik saya) ada buat buka puasa ramai2. Bertempat di rumah saya. So kawan saya nama ABC ni datang dengan DEF. Ada seorang lelaki dengan diorang nama GHI. So saya pun tanya sapa GHI ni. ABC kate ni adik saudara dia, kena tinggal dengan kawan kat bustop so diorang bawak sekali. DEF pun mengiyakan cerita tu dan saya pun percaya. Ye la kawan baik kot. Takkanlah kawan baik kita nak tipu kan? 

Baru baru ni DEF jemput dia nak kahwin. So bila tanya siapa bakal suami. Jawapan dia, kau dah pernah jumpa. Rupanya GHI yang kononnya adik saudara ABC tu bakal suami dia. Dan GHI ni bukan adik saudara ABC pun. So kes kena tipu dengan kawan baik sendiri. 

Bersungguh eh nak menipu sampai sanggup perah otak nak creat cerita dan nampakkan cerita tu logik. Yang lagi best bila kau tipu kawan yang kau kata kawan baik kau. Kawan kau ni kemain percaya kau sebab kau kawan baik dia kononnya. So, boleh nilai sendiri la. 

Yang geram tu, effort nak menipu tu. Kawan baik kot. Tak luak pun kalau kau cerita benda betul. Sanggup menipu eh. So, thats it la kan. Saya memang serik dengan orang yang macam ni. Allah tunjuk sorang2 punya perangai. 

Tak perlu menipu, kawan. Kalau kau jujur dan ikhlas berkawan, kau akan rasa bersalah bila menipu. Apa rasa bila kau tengok muka orang yang tipu eh? Rasa suka sebab berjaya buat orang percaya cerita kau? Perlu diraikan? Hebat. Moga kau bahagia dengan perangai kau yang terbaik ni. 

Kesimpulannya, 

Makanya saya salah selama ini. 

Till then, 
Assalamualaikum

Tuesday, March 28, 2017

Bercerita

Assalamualaikum. 

Kadang kadang kita rasa nak bercerita, meluahkan perasaan yang tengah berperang dalam hati. Tapi bila fikir balik, bila kita semakin bercerita, kita semakin geram dan marah. End up, rasa marah yang hanya 10% pada mulanya akan berkembang menjadi 80% atau 90% mungkin akibat luahan tersebut. Sebab? Orang yang mendengar luahan akan menyokong kita untuk luahan tersebut. Saya tak cakap mereka ni batu api. Tapi bila kita dengar luahan orang yang sedang marah, of course kita try nak pujuk orang tu dengan menyokong apa yang mereka cakap, walaupun benda tu tak betul. 

Tapi bagi saya, bila saya marah, saya hanya perlu orang dengar sahaja. Cukup. Sebab bila orang tu menyokong saya, saya akan jadi sangat teruk sebab luahan saya tu bukan selalunya yang elok. Ye la, perasaan marah kan dari syaitan. So, bila kita marah, orang pulak sokong, kita rasa lagi marah. Sampai terbawa bawa dalam kehidupan. 

Tapi orang yang mendengar pulak tak perlu mencurah minyak tanah ke api. Maksudnya, bila saya tak pilih untuk bercerita, janganlah pulak bertanya, okay ke si bla bla, tak ada apa2 terjadi ke bla bla. I mean, bila saya tak mulakan, tak perlu tanya. Huhuhuhu. Sebab benda tu tak baik. 

Harap lepas ni, bila saya marah, saya akan ajar diri untuk bersabar dan cuba lupakan. Biar Allah yang balas. 

Till then, 
Assalamualaikum. 

Monday, March 27, 2017

Its Not Easy But Worth It

Assalamualaikum

Kemain panjang tajuk entry. Minggu lepas baru lah catch up balik study yang dah lama ditinggalkan. Saya kena paksakan diri. Sebab apa?

Saya baru dapat email dari ACCA mengatakan yang kalau saya tak pass paper P3 sebelum September 2018, result paper P1 saya akan di"waive" kan. Aje gile. Paper P1 tu sampai 4 kali saya ambil. Diulangi 4 kali. Takkan nak hilangkan gitu je. So, saya mesti lulus paper P3 tahun ni. Moga Allah beri kekuatan untuk saya. 

Bulan March memang saya sangat la tak study. Mood takde. Tak sihat pulak. Bulan Jan & Feb cover 7 chapter. Last week baru masuk chapter 8. Peh. Patutnya saya kena habis semua chapter by end of March. So saya target by this week, saya kena habis buat notes untuk semua chapter. 

Then, nak start hafal dan nak buat past year. 

Betul lah, kita hanya merancang, Allah yang menentukan. 

Till then, 
Assalamualaikum

Friday, March 24, 2017

Happy Birthday to me

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. 24.03.2017. Genaplah usia saya 30 tahun.

Selamat Ulangtahun sayang, Kini kau bersayap pergilah terbang, Rentaslah langit cita citamu, Harap nanti kita kan bertemu,

Setiap kali birthday akan ada rasa sebak sayu bila dengar lagu ni. Lagu ni popular masa 2009 macam tu. Saya suka sangat lagu ni. Sekarang bila dengar lagu ni, saya teringat arwah Harun. Allah. Tak tertanggung sedih bila arwah Harun pergi lepas 2 minggu birthday saya, 7 tahun lepas. 

Masih terngiang ngiang ucapan hari lahir yang dia ucapkan pada 31 March 2010. 

Dia : Sorry kak, aku punya line hp kena barred. Ni baru hidup semula. Aku nak ucapkan Selamat Hari Jadi. 
Saya : Kau ni saje taw... dik, aku dah dapat kerja.. 
Dia : Bagus kak.. senang kau lepas ni.. kak, aku baru tahu aku rabun, aku baru tempah spek..
Saya : Laa ye ke. Sama ngan aku la lepas ni pakai spek.. 

Antara butir bicara di hari hari terakhir bersama dia. Resit spek mata dia ada dalam wallet dia masa kami terima masa jenazah dia tuba. Allah. Aku sebak. 

Bulan March dan April bulan yang bercampur baur perasaan. 

Moga yang baik baik sahaja akan mengiringi hari hari mendatang saya. 

Al Fatihah untuk Arwah Harun. 

Till then, 

Assalamualaikum

Wednesday, March 22, 2017

Kalau Dah Nama Budak Akaun

Assalamualaikum.

Semalam finally bertukar chapter untuk paper P3. Serius chapter yang sebelum ni memang sangat mengantuk. Sampai masa buat notes tu rasa cam apa yg aku merepek tulis ni. Pakej mengantuk masa buat notes. So I took almost 1 month for that boring Chapter. Then semalam saya masuk Financial Analysis. OMG I felt in love with the chapter. Kira cost, profit, decision, ratio. OMG this is really my chapter. Rasa semangat lain macam semalam study. 

Paper P3 kan tajuknya Business Analysis. So Financial Analysis one of the chapter. Kalau dah nama budak akaun kan. Memang pantang jumpa nombor. Rasa suka tahap nak peluk chapter tu. Hover sangattttt. 

Doakan saya untuk pass this paper ok! I can do it!

Till then, 

Assalamualaikum