Sunday, December 10, 2017

Back on Track

Assalamualaikum. 

Alhamudulillah exam is over. Harap2 result tidak mengecewakan lagi. Kerja is back on track. Year end closing dah start. 

Bulan October dan November banyak sangat benda yang jadi. Nak cerita pun macam tak tahu akan habis ke tak.

Lagipun takde orang baca blog ni. kuikuikui. 

Tapi nak tulis part of experience supaya masa akan datang bila baca rasa macam eh ada eh jadi. Haaa gitu. Tu la bestnya ada blog. 



Till then, 

Assalamualaikum

Monday, December 04, 2017

3 hari

Assalamualaikum. 

Harini 4 Dec. Lagi 3 hari nak exam. Nak cakap tu je. 

Doakan!

Friday, November 03, 2017

Update

Assalamualaikum. 


October bulan huru hara
Alhamdulillah. Berjaya mengharungi minggu minggu yang sangat mencabar. 2 minggu Auditor bertapak disini dan 2 minggu tu jugakla saya ada event weekendnya. Serius kalau ingat balik, memang tak nak lalui minggu yang huru hara dan sangat hectic. Penat. Penat layan auditor. Penat nak kemas baju, basuh baju, susun baju. Haih. Merungut je kejanyaaa

Welcome November. 
Bila tengok planner rasa macam tak bernafas pulak. Ada dinner, ada seminar, ada training, ada meeting kat Penang. Fuhhh. Sebenarnya bulan Nov ni kena slow down sebab dah nak exam. Exam 7 December oiiii. Tapi macam tak slow down pun.. 

Allergic
Dari bulan Sept saya kena macam gatal2 n ada bintat2 macam kena gigit nyamuk. Makin garu dia akan rasa panas dan miang. Mula2 jumpa doc, doc kata maybe "BED BUG". So, bersungguh la kami tukar cadar bagai. Masalahnya, bila pergi rumah mak saya, rumah mak mertua, hoemstay, hotel dan dimana mana sahaja akan timbul gatal2 ni. Waktu selepas petang sebab maybe dah berpeluh kan. So saya jumpa Doc lagi. Kali ni kena buat blood test dan injection. Peh die punya mengantuk tak main main eh. Bila keluar result darah, SAH ada alergic. Tahniah Mina. Kena pantang seafood. Haduhhhhh. 

Till then, 
Assalamualaikum

Friday, October 20, 2017

Gloomy

It just a gloomy Friday for me. External auditor just finished their field work. Then internal auditor will come next week. Everything is not in order. Internal audit want to check on units that they never audit since 2013. Since this hospital start operates. A lot of things are not in order. 

Today after work need to fetch MIL and bring her to husband's aunt house. Wedding tomorrow. 

I just tired. Tired with everything. Can I request not to see face that I dont want to see? Can I request not to hear voice of person that I dont like? Because my face is on auto mode, if I get annoyed, I cant hide my face that will show how annoyed I am. 

This morning I cant even smile. I dunno why. I keep on thinking people are trying to take advantage on me. Everything that I decided not to do is another point for them to kutuk me. Haih. But if they are deciding something, someone will back up them. Why people are so unfair?




Wednesday, October 11, 2017

Toughest

Assalamualaikum. 

Toughest week ever. Bukan sebab banyak kerja (Kerja memang sentiasa banyak, iolss dah sado nak hadap), tapi sebab jammed. Jalan Cahaya Masai ada tanah runtuh on Sunday, so ditutup. So dah 3 hari menempuh jammed yang menggila. Pagi ni paling teruk. Keluar simpang rumah terus dah berlambak lambak kereta. Stuck. Tak bergerak. OMG. Saya keluar rumah pukul 6.50am. Memang dah aware akan jammed tp tak sangka seteruk ini. Tak bergerak almost 30min. Then stuck kat tengah roundabout dalam 10min. Then, jammed lagi. Sampai office pukul 8.15am. Jarak rumah ke office cuma 7km. Serius stress. Pergi sejam, balik sejam. 

Kerja memang sentiasa banyak. Plus 2 staff masih lagi on maternity leave. Tahun ni staff saya yang pregnant ada 5 orang dah bersalin dekat2. Cis. Adakah mereka plan nak pergnant sama2. Hahaha. Harap bila semua dah naik, time saya pulak nak go for maternity leave. Aminnnn.

Next 2 weekends memang bz. 1st weekend wedding at Gemas and next week at Labis. Nasib baik baju dah beli siap2. Tinggal cari tudung. 

Ok dah pukul 2pm. Till then, assalamualaikum.

Wednesday, October 04, 2017

Inconsiderate


Can she be more considerate? Can she be more grateful? She is on her maternity leave and her colleague is dying finishing HER work for 2 month and she's talking about taking annual leave again while she's not even come back to work. Haisyhhh. Does she think, she's the only one that have annual leave and have to finish it? Does she think her colleague is HAPPY and ENJOY doing HER work and at the same time finishing their work like hell? Come on girls. Be more considerate. We didnt talk about her filling things that really messy and we like hell have to sort it back. She's like as long as the job is done, the filling part? Alaa, campak je. Pemalas betol. At the end, when she's on leave, her colleague want to refer her previous job, taking so much time because what?? Because she is asal boleh girl.

Thursday, September 28, 2017

Looser

Assalamualaikum. 

Today is just not my day. I felt so LOOSER. I am the reason for my boss being scolded by the big boss. Human make mistake. So do I. One of my exec is on maternity leave while I attending courses in KL during last closing. I have to do closing at night in hotel. Without good internet connection, printer and basic things to do closing. But I have tried my best to complete it. And, I have make mistake. Haih. Nak salahkan orang pun tak baik. I took the responsibility. As a superior, I tried not to blame my staff, I told them, we have to improve next time. I cant blame them. So, its my fault. 

Second things. My boss asked me regarding one certificate. I try to find the document and end up call to that agency to ask for certificate. But that agency said they have sent the certificate in May 2017. So I rush to Admin Office, and saw admin staff is taking picture of THAT CERTIFICATE. Then I asked, we are looking for the same certificate, isnt it? Then that lady told me that My Boss ask her for that certificate. Huh. Can you imagine how looser I am? Can you imagine how slow I am? For sure my boss will said my accountant is so slow, I'll better ask someone else to get the things done. Allah. I just cant accept it. 

Two things happen today. 

Monday, August 07, 2017

Day 7 : Ujian

Assalamualaikum. 

Day 7 in Kuala Lumpur. One week done. Baru nak start minggu baru, tapi kena MC. Hari Jumaat dah start selsema. Ingatkan selsema biasa. Hari Sabtu ada hospital visit. Half day je. Balik tu pergi Sogo. Saje la jalan jalan. Balik dari Sogo, rasa tak selesa. Mula batuk. Dada dah sempit. Tapi tak wheezing (bunyi nafas orang asthma). Hari Ahad hari cuti, patutnya plan nak ke KLCC jalan jalan. Tapi rasa tak best. So, layan movie. Pukul 3pm dah tekad nak ke KPJ Sentosa yang hanya walking distance. Ada dalam 300meter. Sebab tak nak sakit esok. 

Sampai je memang takde orang. MO (Medical Officer) yang attend tu nampak garang. Dia dengar nafas, dia kata tak lah terus sangat. Memang tak teruk. Sebab saya ni semput dari umur 2 tahun, so tanda tanda nak semput memang saya tahu. So, amek la neb. Lepas neb, rasa okay sikiiit. So jumpa balik MO tu. Dia siap cakap macam ni. 

Awak ni overweight, ashthma, diabetic. Awak memang tak de plan nak diet ke. Memang nak macam ni selamanya?

Saya diam dan senyum sahaja. Kalaulah dia tahu usaha saya nak diey. Kalau lah die tahu. Takpe la. Keluar dari bilik tu, nurse ni cakap. Ni MO locum so dia ni Cardiologist (Pakar Jantung), so dia concern. I know this nurse nak pujuk. Sebab agak harsh jugak ayat tu tadi. Tapi saya okay je. So ambil ubat dan balik. 

Malam tu saya dah start batuk yang teruk. Saya tak boleh buat apa apa. Seba tak selesa. Tidur pun asyik bangun je. Last2 pukul 6am saya mandi, siap dengan uniform kerja, lepas solat saya jalan kaki ke KPJ Sentosa tu semula. Saya tekad je. Gelap lagi. Tapi saya tak tahan. Bukan taknak suruh kawan teman tapi semua pun tak bawak kereta. So, saya jalan sambil doa takde apa2 jadi. 

Selamat sampai. Jumpa MO perempuan. Dia check. Dia kata bukan setakat wheezing yang kuat tapi saluran pernafasan saya sangat ketat. See. Saya dah cakap saya memang akan semput. So ambil neb 2 kali. Injection Hydrocort. Dapat ubat steroid dan inhaler "Flutiform". Inhaler ni memang best sebab bila pakai saya kurang kena attack. 

So jumpa MO tu semula, dia buat ujian pernafasan yang kena hembus hembus tu. So saya score 125. Kalau normal dalam 300. So masih tak okay. Dia nak bagi saya MC 3 hari. Tapi saya kata saya rasa ok nak pergi kelas. Sebab duduk je. Then MO tu kata, awak akan menggigil so awak kena rehat. Ok. 1 hari je MC. 

So end up. Saya dalam bilik hotel. Baru lepas minum Nescaffe. Sebab tak nak asyik tidur. I am waiting my friend balik. Dah siap iron semua baju untuk minggu ni. Tak sabar nak balik jumpa hubby. 

Saya selalu doa supaya Allah permudahkan urusan saya. Sebab saya tahu ujian itu kifarah dosa. Saya minta Allah permudahkan urusan saya dan bukan hapuskan ujian saya. 

Ujian : Sakit
Dipermudahkan : Hotel hanya walking distance dengan hospital, staff hospital, selamat sampai hospital walaupun tengah semput. 

Alhamdulillah. 

p/s : Ada kene mengena ke semput dengan rindu husband. Hehehe.. Tanya jeeee.

Wednesday, August 02, 2017

Day 2 : Positif

Assalamualaikum.

Day 2 sudah disini. Kelas pertama bermula. Memang tak kenal sesiapa. Barulah nak kenal. Kursus ni dia ajar macam mana nak come out with strategic idea yang akan menaikkan profit tapi mengurangkan kos. Yang best nya dalam kelas ni bukan yang kerja Finance je ada tapi Nurse, Marketing, IT dan department lain pon join. Bak kata fasi, kursus ni untuk melahirkan future leader dalam company ni. Positif sangat. Walaupun rata rata yang pergi semua pun terpaksa. Hahahaha. 

Saya? Saya memang nak jadi positif sahaja. Saya nak tengok positif side sahaja. Saya nak tengok apa yang baik baik sahaja. Bila pergi kursus ni, at least saya dapat berehat dari masuk ofis. Sebelum ni sibuk sangat nak cuti. Ha ni Allah bagi cuti sekali. Saya taknak semak kan otak dengan benda2 yang belum jadi. Taknak overthinking. Rugi. 
 

Moga Allah permudahkan segalanya. 

p/s : Dah rindu suami. Allah ='(

Day 1 : Dari JB ke KL

Assalamualaikum.

Alhamdulillah selamat sampai di KL. Packing barang untuk 11 hari adalah sangat memeningkan. Nasib baik tahu awal. Sempat listkan barang. Make sure sangat2 takde yang tertinggal. So far, masih okay. 

Malam sebelum bertolak, suami hantar saya ke rumah mak saya sebab esok dia kerja. Sedih woo nak tinggal suami. Sebelum tu pergi beli tiket kat Larkin. Dah bertukar banyak sangat Larkin wei. Hampir sesat. Nasib baik decide nak beli tiket awal. Kalau tak, dengan beg berbondol bondol, harus lah gelabah. So naik bas Maju pukul 9.30am. 

Esok pagi mak ayah hantar ke Larkin. Pukul 8am dah gerak. Tak suka kelam kabut. Walaupun dari luar bas Maju tu nampak macam tak meyakinkan, sampai juga ke TBS pukul 2pm. Semua dipermudahkan. Sampai TBS terus ambil teksi ke Hotel. Tak sabar nak check in sebab badan sangat penat mengangkut beg yang berat. Pinggang sakit gila. Konon2 berangan nak ke Sogo nak cari sehelai dua tudung kan. Memang tak la. Penat ya ampun. Pukul 3pm dah gigil lapar. So, turun lah cari makan. Kalau tak de kedai bukak memang akan makan maggi. Nasib baik kedai Thai feveret tu bukak. Tapau siap2 makan dalam bilik. Heaven. Konon2 tak nak makan malam. Sekali roomate pun sampai. Ajak makan malam. Hahaha terpaksa la teman. Hahahahha mihun tomyam jugak la terpaksa punya pasal. 

Kursus kali ni memang totally tak kenal sesiapa. Semua pun baru nak kenal. So, memang kena independent la. 

Till then, 
Assalamualaikum.