Tuesday, April 03, 2018

Article Vivy Yusof

Assalamualaikum. 

Panas betul statement Vivy Yusof masa dia announce dia pregnant kat NST. Saya dah baca the whole article. Tengah article dia memang mention apa impression dia bila staff dia morning sickness teruk, asyik mc dan tak boleh bekerja masa pregnant especially first trimester. Then saya macam ok dia dah sedar lah yang impression dia selama ni salah since both pregnancies dia (Daniel & Mariam) smooth. Then, towards the end of the article, dia cakap, kita kena kuat, kena lawan all the perasaan bla bla bla. Ye bila baca nampak macam nak motivate orang. Tapi sebenarnya when it comes to pregnancy, saya boleh cakap bahagian masing2. 

Saya ada kawan2 yang macam2 pengalaman masa pregnant. Ada yang memang tak boleh makan langsung. Memang tak boleh. Bukan dia layan perasaan tu tapi memang tak boleh. Dah cuba pun keluar balik. End up drip air. Dia sendiri cakap dia dah cuba dan dia dah cakap dia kuat. Tapi memang bahagian dia Allah bagi macam tu. Ada juga yang 24 jam muntah. Siap ada baldi kat bilik. Memang bukan dilayan, memang bahagian dia begitu. 

My point is, semua ada bahagian masing2. Ada yang Allah bagi tak morning sickness, tapi ada diabetes. Ada yang muntah teruk, tapi baby membesar sihat. Ada yang pening2 je tapi badan jadi malas kemain. Tak salah nak nasihatkan untuk stay strong, tapi sebelum cakap, kita kena faham yang mereka2 ni dah mencuba sehabis baik. Article Vivy tu bagus, cuma kurang sensitivity bagi saya. Maafkan saya kalau saya salah.

Till then, 
Assalamualaikum

Thursday, March 29, 2018

Siti Aafiyah Khalid

Assalamualaikum. 

Siti Aafiyah. Empunya nama yang baru berusia 10 hari ini. Penantian selama 11 tahun untuk Tokti dan suami akhirnya berakhir. Allahu. 11 tahun. Saya yang baru nak masuk 3 tahun pun kadang kadang hampir putus asa. Masa dapat tahu artis kesayangan saya mengandung, saya punya happy macam saya yang mengandung. Tokti ialah antara bukti kekuasaan Allah. Bila Allah nak beri rezeki, Allah akan beri pada masa yang tepat. Allahu. Hebat percaturan Allah. Di saat semua orang mengimpikan mempunyai zuriat sendiri secepat yang mungkin, perancangan Allah menetap Tokti mempunyai zuriat selepas 11 tahun. 

Sebenarnya bila berbicara bab zuriat, saya agak terkesan. Melihat mak ayah yang terlalu sayangkan Arissa, saya dapat lihat riak itu andai mereka mempunyai cucu sendiri. Sedangkan cucu Mak Eton belakang rumah pun, mak ayah suka bagi hadiah, suka manjakan, apatah lagi andai mempunyai cucu sendiri. Saya dan suami masih redha dengan perancangan Allah. 

Saya percaya perancangan Allah adalah yang terbaik. 

Till then, Assalamualaikum

Monday, March 26, 2018

Kisah MC : Ujian dan Hikmah

Assalamualaikum. 

Kembali semula. Lepas episod BISUL, saya dapat MC seminggu, kebetulan lepas MC sambung dengan cuti yang memang saya ambil untuk majlis adik saya. Allah tahu yang mak ayah saya cuma ada saya dan suami untuk uruskan majlis ni. So, saya acah acah berpantang dekat rumah mak. Actually tak pantang apa pun, cuma wajib makan orange sebiji sehari. Walaupun ada diabetic, sebab luka tu terbuka, seram wei nak tengok. Serius wei ada kawah kat situ. Scary wei. 

Sepanjang MC, memang tak MC sangat pun. Ke sana ke sini hantar baju, ambil baju, jumpa bridal, cari gubahan hantaran. Hahaha. Oh lagi satu, keringkan baju kat laundry. Sebab, ampaian dah dipindahkan ke open area, so mak saya stress bila hujan. So, saya pun offer untuk keringkan baju. Dia punya happy bila dah kering siap rangup2 panas lagi. Hahaha. Menggembirakan hati ibu kan dapat pahala. Walaupun macam nak tergolek ke sana sini. Hahaha. 

Malam2 akan ada orang datang rewang buat goodies dan bunga telur. Pelamin pasang awal gila. Hari Selasa tak silap. So, rumah macam cantik je. Tapi nak g dapur kemain nak selak langsir. 

Alhamdulillah, walaupun ditimpa ujian bisul, saya bersyukur ada hikmah yang tersembunyi. saya dapat tolong mak ayah. 

Till then, Assalamualaikum

Tuesday, March 20, 2018

B.I.S.U.L

Assalamualaikum. 

Bersiar kembali. Nak cerita pasal operation haritu. Bila orang tanya malu nak jawab. Tapi jawab je la. Ada jerawat yang makin membesar tapi tiada mata tumbuh di private part saya. Dekat dengan lubang najis. Sakit dia fuhhh masa nak membuang dan nak cuci sebab bergesel kan. 

Saya kan baik dengan doktor. So, whatsapp doktor gynae. Padahal takde kena mengena dengan gynae. So doktor tu kata dari cara saya cerita ia adalah BISUL. Omg. Baru teringat sebelum ni saya kene food poisoning yang teruk dan saya duduk kat mangkuk toilet tu lama dan kerap. So, gagah kan diri jumpa General Surgeon. Bila doktor tengok, Doc kata benda tu dah mencengkam. Doc suruh buat ultrasound nak tengok ada nanah ke x. Kalau ada nanah, perlu buang. Kalau takde nanah, boleh makan ubat dan dia akan mengecut. 

Bayangkan macam mana nak buat ultrasound kat kawasan tersebut. Nasib baik Radiologist perempuan. So, result keluar, sah ada nanah dan macam semakin banyak. Doc suggest nak operate. Ingatkan sekadar pecahkan. Eh tak eh. Masuk OT, kena bius bagai. Hahaha. Bius separuh badan. 

Serius tak best sebab inject ubat tidur. So sangat mamai. Tapi dengar. Hahaha. Lepas op, rasa kaki macam kayu balak. Berat sungguh. Lepas 6 jam lepas op baru rasa sakit ok. Nak kencing takut, nak buang takut. 

Esoknya kena buat dressing. Peh. Rupanya doc masukkan kain net panjang dalam tempat op tu. Dan tak jahit ok. Dia berkawah begitu. Mula2 tak tahu taw. Siap minta nurse ambilkan gambar. Peh. Scary. Masa keluarkan kain tu, Allah sakit wei. Hari kedua tu sembelit. Sebab takut nak buang. Huhu. Pedih lepas cebuk tu, Allah je tahu. Lepas keluar toilet akan duduk untuk tempoh bertenang. 

Setiap hari makan orange sunkist. Ayah akan pastikan stok oren sentiasa ada. Lepas seminggu, Alhamdulillah dah kering. Oh lupa nak cerita. Saya kena buat Sisz Bath. Sisz Bath ni rendam montot dalam air suam yang dah dilarutkan garam. Untuk make sure nanah tanggal habis. 

So, lepas MC seminggu, Alhamdulillah dah fully recover. Dah boleh g toilet dengan senyuman. 

Till then, 

Assalamualaikum. 

Thursday, January 18, 2018

ACCA P2 : Passed

Assalamualaikum. 

Alhamdulillah I passed my P3 paper. 2nd attempt. Memang kena lulus sebab ACCA tukar subjek baru yang combine P1 & P3. So kalau hanya P1 yang pass, result tu akan hilang lebur begitu sahaja dibawa angin lalu. Alhamdulillah. Doa, Usaha dan Tawakal. 

Seperti yang sedia maklum, saya kan study sendiri di kala semua orang pergi kelas. Dengan kerjaya lagi. Memang saya ada malam sahaja dan weekend untuk study. Itu pun kena tolak malam yang tiba2 tak de mood, tetibe sakit kepala ke. Tapi saya sentiasa sedar diri. Saya kena double the work. Saya bayar sendiri, saya study sendiri dan apa yang saya buat ni bukan untuk sesiapa, bukan nak tunjukkan kat sesiapa, tapi untuk diri saya sendiri. 

Study leave saya hanya 2 hari sebelum exam yang saya habiskan di ofis! Mana taknya exam adalah awal bulan, saya memang busy dengan closing. Memang exam ni penting, tapi kerja tetap penting, tu tanggungjawab saya. Saya tak boleh biarkan staff saya terkontang kanting sebab saya takde. So, its a win win situation. And Alhamdulillah, Allah bagi saya rezeki untuk lulus. 

Actually, malam sebelum result keluar, saya dah rasa saya akan failed. Saya dah bersedia untuk ambil March exam sebab taknak result P1 saya hilang. Saya dah sedia nak repeat. Huhuhu. 

So, tinggal lagi 3 paper. So June ni saya akan ambil P2. Orang kata susah. Tapi saya taknak negative. Saya dah order buku from MPH. Nak register maybe next week. Total annual subscription and paper jejak RM1,000. Takpe. Ilmu kan. 

Doakan saya.

Till then, 
Assalamualaikum

Sunday, January 07, 2018

Happy New Year 2018

Assalamualaikum. 

Happy new year. 
Walaupun dah 7 hari berlalu. 
Lagi seminggu result ACCA nak keluar. 
Sekarang tengah busy closing account.
Sekarang dah busy nak prepare wedding Yaya. 
Apa lagi?
Azam tahun baru?
Nak perbaiki hubungan dengan Allah. 
Nak perbaiki jiwa/hati.
Nak perbaiki hubungan dengan family. 
Nak ada baby. 
Nak lulus ACCA.
Nak kurangkan shopping (tapi 2 hari lepas baru order blouse lagi. Haih)
Nak kurangkan merungut. 
Nak tengok semua benda secara positif.
Nak husnuzon.
Nak rajin. 
Nak KURUS!!!!

Hahaha till then, 
Assalamualaikum

Friday, December 22, 2017

Ikhtiar

Assalamualaikum.

Hari tu saya ada cerita yang saya disahkan ada alergik lepas buat blood test. So, saya consume ubat tapi masih lagi merenyam like hell. Lagi obvious bila siang start pagi ok jer. Tapi bila dah 6.30pm nak masuk maghrib, dia mula rasa macam nak gatal, end up dengan merah dan memang minta di garu. Once garu, akan calar dan berdarah. Then malam memang akan menggaru tanpa sedar, esok pagi merah2. Selama 3 bulan saya menahan siksa dan hanya cakap kat diri, ini ujian. Sabar. 

Sampailah satu hari, my staff, Cha, suruh saya pergi jumpa ustaz. Dia kata dah lama sangat saya kena gatal2. Dah injection pon tak kurang. Plus, macam pelik sepanjang 30 tahun saya hidup, takkan baru sekarang ada alergik. Cha ni bukan suruh sekali je, everytime dia nampak saya sinsing lengan, dia akan cakap, tolong lah cari ustaz, tolong lah. Last2 saya terbuka hati. Tapi saya suruh dia yang carikan ustaz sebab saya tak tahu. Dia pun carikan dan memang dah tertulis, dekat sangat dengan rumah saya. Dan memang tertulis lagi, dia bagi saya nombor ustaz tu hari Jumaat dan rawatan ustaz tu hanya khamis dan jumaat malam sahaja. 

Patutnya malam tu saya kena balik kampung, mujur suami memahami, kita settlekan hal gatal ni dulu. So dalam 8.30pm kami ke rumah ustaz tu. Ustaz tu buat Rawatan Ruqyah. Ni pertama kali saya pergi. Bukan la saya tak percaya ke apa, tapi sebab kerja hospital kan, mindset saya duk fikir, bila sakit, jumpa doktor amek ubat. Saya lupa Allah yang membenarkan semua terjadi. 

So, rawatan ni kena menjulur kaki ke depan dan tutup mata. Ustaz akan baca ayat2 suci AlQuran dengan kuat. Ada baldi disediakan. Oh, bukan saya seorang sahaja, ada dalam 10 orang juga masa waktu tersebut. Bacaan selama 40 minit. Masa permulaan tu ok lagi, tapi dah pertengahan, mula mendengar orang muntah. Saya pulak tak rasa apa2. Tapi bila sampai hujung, saya rasa kepala berat dan mula menitik peluh. So, selesai rawatan tu, ustaz panggil ke depan. 

Masa ni saya memang takut sangat. Saya risau kalau angkara orang dengki ke apa. Lagi2 kat tempat kerja. Kita jalankan tanggungjawab kan. 

Ustaz kata ada jin dalam badan saya. Tempat yang gatal tu bekas jin jilat. Allahuakbar. Rupanya saya ada terlangkah/terkacau tempat jin tersebut. Tapi tak tahu kat mana. Uztaz berdialog dengan jin dan minta jin tinggalkan badan saya dan masuk Islam. Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan. 

Saya cuma berharap saya akan hilang alergik ni. Saya pergi buat rawatan tu 08 Dec 2017. Dan harini, 22 December 2017, Alhamdulillah tempat yang gatal tu dah beransur kering dan tidak lagi rasa merenyam dan merah. Allahuakbar. Memang makhluk halus itu pun diciptakan Allah. Dah tertulis takdir saya akan sembuh dengan ikhtiar Ruqyah dan Allah izinkan saya sembuh. 

Pengajaran yang saya dapat, kita kena berikhtiar. Jangan putus asa. 

Till then, 
Assalamualaikum

Sunday, December 10, 2017

Back on Track

Assalamualaikum. 

Alhamudulillah exam is over. Harap2 result tidak mengecewakan lagi. Kerja is back on track. Year end closing dah start. 

Bulan October dan November banyak sangat benda yang jadi. Nak cerita pun macam tak tahu akan habis ke tak.

Lagipun takde orang baca blog ni. kuikuikui. 

Tapi nak tulis part of experience supaya masa akan datang bila baca rasa macam eh ada eh jadi. Haaa gitu. Tu la bestnya ada blog. 



Till then, 

Assalamualaikum

Monday, December 04, 2017

3 hari

Assalamualaikum. 

Harini 4 Dec. Lagi 3 hari nak exam. Nak cakap tu je. 

Doakan!

Friday, November 03, 2017

Update

Assalamualaikum. 


October bulan huru hara
Alhamdulillah. Berjaya mengharungi minggu minggu yang sangat mencabar. 2 minggu Auditor bertapak disini dan 2 minggu tu jugakla saya ada event weekendnya. Serius kalau ingat balik, memang tak nak lalui minggu yang huru hara dan sangat hectic. Penat. Penat layan auditor. Penat nak kemas baju, basuh baju, susun baju. Haih. Merungut je kejanyaaa

Welcome November. 
Bila tengok planner rasa macam tak bernafas pulak. Ada dinner, ada seminar, ada training, ada meeting kat Penang. Fuhhh. Sebenarnya bulan Nov ni kena slow down sebab dah nak exam. Exam 7 December oiiii. Tapi macam tak slow down pun.. 

Allergic
Dari bulan Sept saya kena macam gatal2 n ada bintat2 macam kena gigit nyamuk. Makin garu dia akan rasa panas dan miang. Mula2 jumpa doc, doc kata maybe "BED BUG". So, bersungguh la kami tukar cadar bagai. Masalahnya, bila pergi rumah mak saya, rumah mak mertua, hoemstay, hotel dan dimana mana sahaja akan timbul gatal2 ni. Waktu selepas petang sebab maybe dah berpeluh kan. So saya jumpa Doc lagi. Kali ni kena buat blood test dan injection. Peh die punya mengantuk tak main main eh. Bila keluar result darah, SAH ada alergic. Tahniah Mina. Kena pantang seafood. Haduhhhhh. 

Till then, 
Assalamualaikum