Thursday, March 30, 2017

Kawan Baik

Assalamualaikum

Saya cuba untuk tak nak cerita pasal kisah ni. Tapi hari ini saya rasa saya kena cerita. Sebab saya sangat sedih. 

Macam ni cerita :

Puasa tahun lepas, kami (kawan2 baik saya) ada buat buka puasa ramai2. Bertempat di rumah saya. So kawan saya nama ABC ni datang dengan DEF. Ada seorang lelaki dengan diorang nama GHI. So saya pun tanya sapa GHI ni. ABC kate ni adik saudara dia, kena tinggal dengan kawan kat bustop so diorang bawak sekali. DEF pun mengiyakan cerita tu dan saya pun percaya. Ye la kawan baik kot. Takkanlah kawan baik kita nak tipu kan? 

Baru baru ni DEF jemput dia nak kahwin. So bila tanya siapa bakal suami. Jawapan dia, kau dah pernah jumpa. Rupanya GHI yang kononnya adik saudara ABC tu bakal suami dia. Dan GHI ni bukan adik saudara ABC pun. So kes kena tipu dengan kawan baik sendiri. 

Bersungguh eh nak menipu sampai sanggup perah otak nak creat cerita dan nampakkan cerita tu logik. Yang lagi best bila kau tipu kawan yang kau kata kawan baik kau. Kawan kau ni kemain percaya kau sebab kau kawan baik dia kononnya. So, boleh nilai sendiri la. 

Yang geram tu, effort nak menipu tu. Kawan baik kot. Tak luak pun kalau kau cerita benda betul. Sanggup menipu eh. So, thats it la kan. Saya memang serik dengan orang yang macam ni. Allah tunjuk sorang2 punya perangai. 

Tak perlu menipu, kawan. Kalau kau jujur dan ikhlas berkawan, kau akan rasa bersalah bila menipu. Apa rasa bila kau tengok muka orang yang tipu eh? Rasa suka sebab berjaya buat orang percaya cerita kau? Perlu diraikan? Hebat. Moga kau bahagia dengan perangai kau yang terbaik ni. 

Kesimpulannya, 

Makanya saya salah selama ini. 

Till then, 
Assalamualaikum

Tuesday, March 28, 2017

Bercerita

Assalamualaikum. 

Kadang kadang kita rasa nak bercerita, meluahkan perasaan yang tengah berperang dalam hati. Tapi bila fikir balik, bila kita semakin bercerita, kita semakin geram dan marah. End up, rasa marah yang hanya 10% pada mulanya akan berkembang menjadi 80% atau 90% mungkin akibat luahan tersebut. Sebab? Orang yang mendengar luahan akan menyokong kita untuk luahan tersebut. Saya tak cakap mereka ni batu api. Tapi bila kita dengar luahan orang yang sedang marah, of course kita try nak pujuk orang tu dengan menyokong apa yang mereka cakap, walaupun benda tu tak betul. 

Tapi bagi saya, bila saya marah, saya hanya perlu orang dengar sahaja. Cukup. Sebab bila orang tu menyokong saya, saya akan jadi sangat teruk sebab luahan saya tu bukan selalunya yang elok. Ye la, perasaan marah kan dari syaitan. So, bila kita marah, orang pulak sokong, kita rasa lagi marah. Sampai terbawa bawa dalam kehidupan. 

Tapi orang yang mendengar pulak tak perlu mencurah minyak tanah ke api. Maksudnya, bila saya tak pilih untuk bercerita, janganlah pulak bertanya, okay ke si bla bla, tak ada apa2 terjadi ke bla bla. I mean, bila saya tak mulakan, tak perlu tanya. Huhuhuhu. Sebab benda tu tak baik. 

Harap lepas ni, bila saya marah, saya akan ajar diri untuk bersabar dan cuba lupakan. Biar Allah yang balas. 

Till then, 
Assalamualaikum. 

Monday, March 27, 2017

Its Not Easy But Worth It

Assalamualaikum

Kemain panjang tajuk entry. Minggu lepas baru lah catch up balik study yang dah lama ditinggalkan. Saya kena paksakan diri. Sebab apa?

Saya baru dapat email dari ACCA mengatakan yang kalau saya tak pass paper P3 sebelum September 2018, result paper P1 saya akan di"waive" kan. Aje gile. Paper P1 tu sampai 4 kali saya ambil. Diulangi 4 kali. Takkan nak hilangkan gitu je. So, saya mesti lulus paper P3 tahun ni. Moga Allah beri kekuatan untuk saya. 

Bulan March memang saya sangat la tak study. Mood takde. Tak sihat pulak. Bulan Jan & Feb cover 7 chapter. Last week baru masuk chapter 8. Peh. Patutnya saya kena habis semua chapter by end of March. So saya target by this week, saya kena habis buat notes untuk semua chapter. 

Then, nak start hafal dan nak buat past year. 

Betul lah, kita hanya merancang, Allah yang menentukan. 

Till then, 
Assalamualaikum

Friday, March 24, 2017

Happy Birthday to me

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. 24.03.2017. Genaplah usia saya 30 tahun.

Selamat Ulangtahun sayang, Kini kau bersayap pergilah terbang, Rentaslah langit cita citamu, Harap nanti kita kan bertemu,

Setiap kali birthday akan ada rasa sebak sayu bila dengar lagu ni. Lagu ni popular masa 2009 macam tu. Saya suka sangat lagu ni. Sekarang bila dengar lagu ni, saya teringat arwah Harun. Allah. Tak tertanggung sedih bila arwah Harun pergi lepas 2 minggu birthday saya, 7 tahun lepas. 

Masih terngiang ngiang ucapan hari lahir yang dia ucapkan pada 31 March 2010. 

Dia : Sorry kak, aku punya line hp kena barred. Ni baru hidup semula. Aku nak ucapkan Selamat Hari Jadi. 
Saya : Kau ni saje taw... dik, aku dah dapat kerja.. 
Dia : Bagus kak.. senang kau lepas ni.. kak, aku baru tahu aku rabun, aku baru tempah spek..
Saya : Laa ye ke. Sama ngan aku la lepas ni pakai spek.. 

Antara butir bicara di hari hari terakhir bersama dia. Resit spek mata dia ada dalam wallet dia masa kami terima masa jenazah dia tuba. Allah. Aku sebak. 

Bulan March dan April bulan yang bercampur baur perasaan. 

Moga yang baik baik sahaja akan mengiringi hari hari mendatang saya. 

Al Fatihah untuk Arwah Harun. 

Till then, 

Assalamualaikum

Wednesday, March 22, 2017

Kalau Dah Nama Budak Akaun

Assalamualaikum.

Semalam finally bertukar chapter untuk paper P3. Serius chapter yang sebelum ni memang sangat mengantuk. Sampai masa buat notes tu rasa cam apa yg aku merepek tulis ni. Pakej mengantuk masa buat notes. So I took almost 1 month for that boring Chapter. Then semalam saya masuk Financial Analysis. OMG I felt in love with the chapter. Kira cost, profit, decision, ratio. OMG this is really my chapter. Rasa semangat lain macam semalam study. 

Paper P3 kan tajuknya Business Analysis. So Financial Analysis one of the chapter. Kalau dah nama budak akaun kan. Memang pantang jumpa nombor. Rasa suka tahap nak peluk chapter tu. Hover sangattttt. 

Doakan saya untuk pass this paper ok! I can do it!

Till then, 

Assalamualaikum

Tuesday, March 21, 2017

Happy Birthday My Dear Blog

Assalamualaikum

HAPPY BIRTHDAY MY DEAR BLOG!

Awal awal dulu nama blog ni HOPE IS HARAPAN. Memang tuan blog pun selalu je la berharap. Sampai kesudah. Hahaha. Blog ni dulu sangat meriah, in fact saya dapat beberapa kawan baru masa aktif dengan blog yang kami masih contact thru FB lagi sampai sekarang. Masa 2009 tu saje je menulis sebab nak hilangkan bosan, then tetibe jadi rajin pulak. Lagipun dulu kat Friendster pun dah start ada blog. 

Sekarang? Blog ni pun dah tukar nama. Semua dah berubah. Hampir semua entry sebelum 2013 sudah saya Revert to Draft. Kenapa? Tak semua benda kita nak kongsi. Ada benda yang kita nak simpan untuk kita sahaja. So, sekarang blog ni hanya jadi blog yang pengunjungnya hanya saya. Cukuplah. Kalau ada yang tersinggah blog ni, jemputlah baca apa adanya. 

Saya sangat suka baca blog orang. Antara yang wajib saya baca ialah Redmummy sebab suka tengok dia jadi Supermak dan yang paling kagum dia didik anak lelaki dia untuk buat kerja rumah. Perghhh. Saya salute KakRed. 

Then, saya suka baca blog Diana Ishak, NeenaAnuar, Ceeramoon, Sepet Noh, Kathyjem, Cik Apple, Irine Nadia dan ramai lagi. 

Till then, 
Assalamualikum

Friday, March 17, 2017

Masuk Ward

Assalamualaikum. 

Omg dah 10 hari tak update. Last week hari Selasa saya ambil Neb. Esoknya, pagi2 saya dah terpacak kat Johor nak mintak sign. Tapi dada rasa tak best sangat. Memang sejak Sabtu dah rasa demam on off. Tekak sakit dan selsema. Malam pulak mesti menggigil sejuk. Kemuncak hari Rabu tu surrender amek Neb 2 kali dan injection Hydrocort. MO dah suruh masuk ward. Saya kata taknak sebab ok lagi. Then lepas 4 jam kena turun lagi ambil Neb. Iolss kan kerja kat hospital. Lepas 4 jam tu irama dalam nafas tak kurang. So saya sendiri minta masuk ward sebab setiap 4 jam kena amek Neb. Penat la. Husband amek half day. So, check in la saya. 

Neb memang setiap 3 jam. Ya ampun. Nak tidur je kena kejut. Dah la saya penakut nak tidur. Memang husband teman. Tapi dia sedap berdengkur je. Saya terkulat kulat nak tidur. Last sekali pakai neb pukul 5am, saya tidur masa amek neb. Lantak la hai. hahahaa. 

Esoknya saya minta discaj. Haha suka suki je mintak. Lagipun Jumaat tu husband nak pergi Gambang so nak kemas baju dia. 

Yang tak best, saya baru tahu saya ada Diabetes. Faktor keturunan dan saiz badan. I tell you ubat dia punye efek pening muntah sampai sekarang ok. Doctor kata amek masa 2 minggu untuk serasi. OMG. Serius pening dan nak muntah lepas makan ubat. Tapi ubat tu bertindak balas bagus dengan saya. Bacaan gula dalam darah dah stabil. Phewww. 

So, please la jaga kesihatan. Bila dah sakit ni, semua pun tak boleh makan. Stress sangat. Nak makan nasi kena fikir banyak kali. Sedih ye jugak. 

Till then, 

Assalamualaikum

Sunday, March 05, 2017

Kamu

Assalamualaikum

Saya sebenarnya tak faham dengan manusia yang sentiasa mencari pasal dengan kami. Tak boleh tengok kami bahagia. Tak boleh nak terima yang kami ni bahagia. Ada sahaja cakap2 belakang yang tak sedap. 

Untuk mereka2 yang pernah tulis kat FB meroyan pasal saya dan husband, dan juga yang buat cerpen, acah2 macam bagus tapi sebenarnya nak kutuk orang, SAYA TAK MAAFKAN KALIAN. 

Diulangi. 

SAYA TAK MAAFKAN KAMU DAN KAMU.

Kamu tak pernah minta maaf dan saya tak pernah redha untuk apa yang kamu tulis. Konon2 tulis kat FB nak raih simpati. Acah2 nak cakap kamu tu mangsa. Padahal cerita sebenar? Saya, husband dan kamu sahaja yang tahu. Tapi kamu? Play victim. 

Kamu yang acah2 menulis cerpen pasal anak yang tak kenang budi lepas berkahwin. Apa kamu fikir kamu baik sangat. Apa kamu ingat saya tak pernah dengar rintihan orang lain tentang kamu. Bila hidup terasa diri sangat baik, bagus dan sempurna, orang lain semua kamu fikir jahat. Kamu belum minta maaf. Sedangkan kalau kamu minta maaf pun, saya kena fikir banyak kali untuk maafkan, apatah lagi kamu yang tak pernah minta maaf. 

Setiap apa yang mereka tulis tentang saya dan suami, saya printscreen. Mungkin saya akan frame kan. Biar bila diorang datang rumah saya, biar diorang boleh nilai betapa buruknya perangai masing masing. Matang itu bukan diukur dari berapa umur mereka. 

Till then, 

Assalamualaikum

Nikmat

Assalamualaikum

Hari ini Allah tarik nikmat deria rasa saya. Tak boleh bau apa pun. Tak rasa apa pun. Apa yang saya makan, lalu je kat tekak tanpa rasa. Sakit tekak dan selsema yang sangat mencabar. Mungkin penat sangat. Mungkin. 

Rabu, 1 March saya ke KL ada training. Gerak pukul 4am. Sampai JB semula pukul 5.30pm. Jumaat, 3 March pun saya ke KL lagi. Kali ini untuk dapatkan tandatangan untuk audited report. Kali ni gerak lambat. Dalam pukul 10am. Sampai pukul 2.30am. Sebab hujan dan kereta banyak. Lepas dapat sign, makan dan terus balik JB. Sampai rumah pukul 9pm. 

Memang dah plan nak balik kampung suami Jumaat malam. Tapi sebab saya sampai lewat, so kita gerak esok. Sabtu tu pukul 9.30am dah gerak. Hujan lagi. Kereta banyak. Pukul 11.30am baru sampai. Lepas setel urusan, sampai rumah mertua pukul 3pm. Terus tertidur. Bangun2 sebab mak mertua tengah tumis rendang. Pergh. Makan. Tapau. Lepas maghrib balik. 

Dan, hari ini, saya di ofis. Berbekal botol air 1.5liter. Bertahan untuk tak jumpa doktor. Sampai pukul 5pm, dah rasa seram sejuk terus jumpa doktor. Dapat ubat. Demam sikit, tekak bengkak dan selsema. (Almaklum ofis dalam hospital, anytime boleh jumpa doktor kihkihkih).

Sekarang tengah fikir nak makan apa sebab nikmat makan memang dah hilang sementara. 

Oh lupa, hari ini boss baru masuk. So far Alhamdulillah. 

Till then, 

Assalamualaikum

Monday, February 27, 2017

TTC

Assalamualaikum. 

Apa itu TTC? 

Trying To Conceive. 

Dengan bahasa mudah, cuba untuk mendapatkan zuriat. Saya dah kahwin hampir 2 tahun. Dan masih belum ada rezeki nak dapat baby. Jangan tanya la saya nak baby ke tak. Of course saya sangatlah nak baby. 

Dah setahun lepas saya buat pembedahan untuk cyst. Tahun 2017 kami cuba untuk usaha. Sebab lepas operation tu saya kena ambil Lucrin yang buat saya tak period selama 6 bulan. So, tahun ni period pon dah cantik. Dah boleh kira waktu subur semua. So, lets focus. 

Walaupun perasaan saya sangat lah berharap kami akan dikurniakan baby, tetapi saya akan pastikan itu tidak akan mengganggu kehidupan kami. Maksudnya, kami akan usaha tapi kami akan serahkan segalanya kepada ALLAH. Saya taknak stress. Saya taknak sedih. Saya nak positif. 

Doakan kami. 

Till then, 
Assalamualaikum.