Saturday, July 23, 2016

Penghasut

Memilih untuk menjadi penghasut adalah sangat jijik. Awak tak suka saya. Fine. Kita ada masalah. Tapi awak hasut semua orang yang kenal saya untuk bencikan saya. Allahuakbar. Tak perlu bertopengkan manusia, wahai syaitan.
Mereka2 ini fikir dengan membuat posting di FB, memerli, menyindir, acah2 nak share masalah orang yang sebenarnya masalah sendiri. Dimana kematangan masing2? Maka betul lah orang kata, kematangan bukan diukur melalui usia. Saya cuba untuk menjadi matang. Saya bukan yang suka marah2 dalam FB. Bukan.
Andai mereka membenci saya kerana apa yang saya ada, saya doakan mereka yang membenci saya akan diberikan apa yang saya ada supaya mereka tidak terus membenci dan mengutuk saya.

Jangan

Jangan sebab anda berpeluang membuat sesuatu, anda menghina orang yang tak dapat peluang tu.

Jangan riak. Allah maha adil.

Peluang yg anda dapat tu jaga lah sebaik mungkin. Jangan cakap je gebang. Tapi sia2 kan je.

Betul la org kata. Kematangan bukan diukur dari segi umur, jantina dll.

Monday, July 11, 2016

Suka Tak Suka

Assalamualaikum. 

Normal bila orang tak suka kita kan?

Kalau dulu selalu dengar jiran cakap kat mak, 

"Orang baik macam kau pun ada yang tak suka eh?"

Saya ni tak la baik sangat. Tapi motto hidup saya, selagi kau tak de masalah dengan aku, aku takde sebab nak benci kau. Kalau sebab kerja, pls be professional. 

Kita ni hidup kalau nak aman damai tenteram, kena stop fikir pasal apa yang orang akan cakap pasal kita. Tapi kadang2 terfikir sebab mereka is trying so hard untuk tunjuk yang mereka tak suka kita. Kesian. 

Ada satu situasi :

Si A : "Apa2 boleh tanya Si Minah tu taw, <insert emoticon muka menyampah>"
Si B : "Eh apsal ko buat muka macam tu?"
Si A : "Eh salah tekan la.. hahaha"
Saya : "A, tak payah jujur sangat, taw la tak suka saya, tak yah tunjuk... hehehe <insert emoticon gelak>"
Si A : "Eh betul la salah tekan.. hahaha"
Meanwhile kat tempat si A ada si C. 
Si C : "Mana si Minah tahu kita tak suka die ye, A?"

Padahal saya tak de masalah dengan A, B atau C. 

Pelik betul. Takpe la. Saya hanya jalankan tanggungjawab saya sahaja. 




Semoga kita semua kuat!

Till then, 

Salam. 

Do The Best

Assalamualaikum semua. 

Alhamdulillah. Selesai 30 Ramadhan. Dah 6 hari beraya. Dah naik kerja dah pon. Tahun ni giliran beraya di kampung suami. Macam biasa Raya Ke 3 gerak ke rumah mak ayah saya pulak. 

Oke. Raya dah habis. Kerja tak pernah habis. Saya tinggal beberapa hari je nak exam. Fuh. 


Till then , 

Salam.